четвъртък, 5 ноември 2015 г.

С буква А се пише Акула, Автобус ...

Отново успешна тема...

Много се хареса на малки и големи.

Забелязва се и вече, който посещава редовно заниманията, започнаха сами да си взимат подносите и после искат сами да ги върнат на място.

Ежко започна да попива наистина като гъба и това вече си личи. Запознах го с буквите от рано, но само, че са букви, нищо контретно и той знаеше, че това са букви, показах му А, и на следващия ден вече я знаеше и откриваше навсякъде, като четем книжки, по колите и т.н. И видеше ли я гордо сочеше и казваше "А, а, а" , бъркаше я понякога с 4 и с звезда, но пък като се замисля те си приличат.
Знаем какво е акула, че се храни с рибки, че има перки, опашка, остри зъби ( като му кажа покажи зъбките на акулата и той започваше да трака :) )направихме си и перка- шапка и танцувахме акулски танц, научи що е то автобус и че който кара автобуса, се нарича шофьор, а там където спира автобуса - спирка. Взехме си и една книжка, която ви препоръчвам, с прекрасен римуван текст и илюстрации.

През тези седмици много му харесваше да ходим на един мост и да наблюдаваме с часове преминаващите коли, бусове и т.н. А аз му казвах какъв цвят са.

Научих, че знае абсолютно всички песнички и стихчета, от началото на занималнята ( да уточня, че той не седи много в кръгчето, когато пеем или изпълняваме стихчета или ако седи много рядко прави и движенията) , това ме изуми, една вечер просто започнах да пея и рицитирам и той с удоволствие правеше всички движения.

А акулското стихче, от втория път започна да го показва :)

Добре похапва хишната акула, ( Имитираме, че ядем)
коремче пълно вече е издула. (галим си коремчето)
Главата си на водорасло слага ( слагаме ръце под бузата)
и сън акулски ще заспи веднага. (полюшваме се наляво-надясно, накрая може и да похъркаме :))

Направих една сензорна бутилка с акули(този път забравих да снимам процеса на игра) като идеята ми беше да си я подават, и така да се научат да споделят, но това претърпя провал, Ежко почна да пищи да не иска да я дава на другите деца, ще работим по нататък с това. А ето и от къде взех идеята - http://www.stirthewonder.com/shark-sensory-bottle/ Само, че аз го направих с олио и две акули, които малко трудно се виждаха.

Акула хапваща рибки, на тях написах малки и големи букви А.
Ежко често си игра с нея и храни акулата, и освен рибки му харесваше да пъха камъни, топчета. Гладна акула, какво да ви кажа, все не и стига :) А Е. е добър и я храни с каквото поиска.

И моята гордост сензорна купа, от която да търсят неща започващи с А и да ги слагат на правилното място. Тук за първи път Ежко прояви интерес да търси еднаквите, търсеше, а после слагаше на правилното място, като аз често го подсещах (Намери ми Акулата), защото той почваше да мачка и играе с топчетата, разбира се го оставях и сам да работи, мачкаше топчетата, слагаше топчета от др. материал, за да ги крие, бъркаше.

В момента любимо ни е рисуването, и по точно той ме кара да рисувам определено нещо и доста се вълнува, в процеса на рисуване бройм, назовавам му цветовете, пиша му буквичката А, той даже после си я иска, като види, че мама може да я пише :D Започна вече, като рисува да ми казва какво рисува или след като надраска, гледа и според мен оприличава дадената драсканица на нещо ( и наистина един път ме вика и казва "А,а,а ..", аз гледам, гледам, но не виждам, но като се загледах наистина имаше някаква прилика :). )

Друго, което много харесва е пластелина, играе си по- голямата част с него. Този път пластелина ми се получи доста добър, сложих и лавандулово масло за аромат. Дори и на мен ми беше кеф да го мачкам, уникален стана. С него правехме гуми на автобуса (от тук вече знаем да казваме много добре гума), понякога прозорци, буквата А, или просто топчета, самолети и гъбки...


Всеки път ровеше и във вълшебната торбичка. Направих книжка с неща започващи с А, а в торбичката имаше 3Д вариант + едни релефни букви( като бях замислила да сложа и пясък да пишат в него, но ...) Като тук акцентирах на А, и задържах, аааакула и т.н.


Шиене на алигатор и акула. Не му беше особено интересно, няколко пъти да е взел подноса и то за кратко, пъхаше връзката, радваше се и после веднага я махаше и край :) На някой деца им беше интересно да махат връзките, майката нанизва бързо, а детето после маха.

Лото, мемо или както му се вика с автобуси. И това не бе много интересно, взимаше автобусите и си играеше с тях, но както той си реши. Пък и аз ги бях направила много безцветни и непривлекателни. Имаше и автомивка, да мият един автобус с гъби и веро, но автобуса, никога не паркираше в автомивката хихи И огромни благодарности на майката, която ми услужи с 3 автобуса за уроците ни :*

Имаше и принтирани А-та трябваше да слагат в кръгчетата печати, Ежко няколко пъти се заигра, но ако аз му насоча вниманието, рядко сам отиваше да взима този материал.

Ето и малката акула, която танцува

Правихме и акула от тоалетна хартия, той наблюдаваше търпеливо, докато аз режех и обяснявах, после той сам лепна очите и оцвети с боя и четка.
Направих му и печат на буквата А от картоф, беше му доста интересно да прави печати, после оцвети акулата и накрая я нахрани със стикери на рибки ( като най му допаднаха мидите и научи още една нова дума, водораслите и раковините също бяха на почит).
Правихме и апликация на ананас. Тук Ежко обаче нещо не беше на кеф, и го оставих да прави каквото си иска, предпочете сухото лепило, като си пъхаше пръста в него :)


На края на всеки урок пяхме и танцувахме за акулата и автобуса, и двете си преведох от английски.
За акулата намерих случайно един енержайзинг и много ми хареса, на майките и децата също.

Песента на автобуса, мисля, всеки я знае, колелата на автобуса се въртят и т.н.
А и като акордеон, затова научих да свиря на акордеон "Зеленчуци, който не яде" , след като засвиря и децата много се впечатляваха, само моя щъкаше някъде :D

Една прекрасна седмица за нашите деца, всеки път разглеждам с часове идеи, накрая отсявам и всеки път е голяма тръпка и напрежение дали ще се харесат материалите и съм супер доволна когато видя, че се харесват :)

Посетете и нашия магазин с подбрани образователни играчки за всяка възраст.

А който желае, мога да изпратя на мейл и файл със материалите за мини книжката и др. неща от този урок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар