понеделник, 7 декември 2015 г.

Тема О, о за охлюв и октопод...

Твърде далечна ми се струва тази тема, мина отдавна и ми е избледняла в съзнанието, но лаптопа беше на поправка и няма как.

Доста успешна и интересна тема.

Ежко с всеки изминат ден ме изумява, общо взето той си е перфектен, но ние неговите родители трябва да работим над себе си, защото много копира и това е нормално.

Все повече се омагьосвам като започнем да работим с Ежко и все забравям да снимам, къде съм снимала, къде не.


Нашите занимания ...

Все още мнооого се занимаваме с пластелин и почти цялото време понякога изкарваме, по време на занималнята. Направих домашен Оранжев пластелин и правехме охлюви от него, за черупка използвахме кестени. Отделно правихме какво ли не, казва ми да направя нещо си и аз слушам и изпълнявам, единия път направих Мама, тате и него, беше очарован и дълго играхме с тях.

Сензорния леген беше хит, дори сега си е хит, защото го оставих и вече може би месец стана от както го има и все още на децата им харесва, а майките питат няма ли да го махам, защото им писна да събират оризови зрънца. :) Е няма да го махна, на първо място са децата :P Оцветих в оранжево ориз и сложих каквото намерих у нас- оранжево. На Ежко най му хареса да бърка с лъжицата, да пресипва в колата, в чашката, в кофичката, а от там в легена и да прави дъжд :) Нямам наша снимка, но както ви казах, съвсем забравям да снимам и даже 100% не съм снимала някой материал, но здраве да е!

Вълшебната торбичка с неща започващи с О, която Ежко много харесва. отделно си има книжка с изображения на нещата намиращи се в торбичката.
Тук хита бяха очилата, слагахме си ги, разменяхме си ги, смеехме се :)
Като го питам, коя буква учим и той отговаряше о,о,о ...


Еко почва с различни неща започващи с О, които да търсят и слагат на съответното място. Аз тук отново съм много горда защото всеки път като започнеше да работи, почти всеки път имаше търпение до край да сложи предметите. Определено от както направи 1г. и 6 мес. му харесва да намира две по две еднаквите.

Нанизване на мъниста на 8-те пипала на октопода ( 8 ни е и любимото число, а от скоро вече 2)
Хахах даже един път както си цока и ми казва "Гоями, гоями, отем, отем" и аз "Ехе, мама има осен цицки ли?" и той се смее и вика да хахаха

Този материал от време на време го взимаше - нанижеше няколко мъниста и се отказваше, май само първия път наниза на всяко пипало мънисто, после взимаше за малко наниже едно, две и му минава мерака.

Броим орехчета до 3. Все още не осъзнато броене, слага го по -скоро по картинките, но от скоро вече започна да си брои. По принцип всеки път като изкачваме или слизаме по стълби ние ги броим.

Ловим рибки, октоподи, акули... Много му харесва и често и продължително играе. Тук може да видите играта.

Ето и едно наше октоподско творение. Рисуване с боички и четка и любимото ни лепене на стикери.

А тук за първи път хвана цаката на шишето за пръскане и няколко дена задължително минаваше на почисти огледалото.

Имаше серия от няколко дена, в която вечер като се прибирахме играехме дооста с есенните листа и на мама и тати, също им беше доста весело, накрая трудно си тръгвахме и често с рев, все пак чудесно си изкарахме, тичахме из листата, правехме дъжд, криехме се, скачахме ...


За първи път имаше търпението да подреди тази игра и една седмица след това доста се занимаваше с нея.


Стихче : Октопод
Знае морския народ,
лакомия октопод.
Малки рибки не една,
той улавя с хитрина.
Придружихме го с игра с ръце.

Приказка: Имало едно време един охлюв, който мечтаел да участва в горското състезание по бягане. ( помагам си с играчка плюшен охлюв)
Тренирал всеки ден с майка си (бързо пълзене) и показвам как оставяли следи след себе си ( залепила съм с хартиено тиксо две ленти). Помагаме на охлюва като и ние се включваме в подготовката ( минаваме по лентите, като се стремим да стъпваме на тях) ( тук Ежко веднага се включи и много му хареса идеята)
После охлюва се натъжил и се крил в черупката си. Вика ме го с ( Охльо Бохльо покажи рогцата, да ги видят нашите деца, изброяваме цветове)
После питаме защо е тъжен Охльо.
Не знае с какъв костюм да се облече на състезанието.
Помагаме му за избор, казвам, че ми е останал един оранжев плат, да видим дали ще му хареса.
На фона на оранжевата песен, всеки хваща един оранжев чаршаф с оранжеви балони и пада луда веселба :) Люлеем ги, а Ежко често влизаше в чаршафа и се въргаляше (сега сме със също занимание само, че бели балони и памук, обаче интереса е по-малък)
После на охлюва му хареса премяната и пеем Щом щастлив си.

И това е в общи линии. Следващата тема беше У за уши и уста, но ще видим кога ще успея да споделя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар