понеделник, 6 юни 2016 г.

Тема Калинки

ДВЕ КАЛИНКИ

Две калинки като балеринки /2
Под дъжда вървели, песнички си пеели/2
Тралалали нека да вали/2
От дъждеца ах, нас не ни е страх/2
Две калинки като балеринки/2
Под дъжда танцували, пеели, лудували/2
Тралалали нека да вали/2
От дъждеца ах, нас не ни е страх/2 
Две калинки като балеринки /2
Под дъжда вървели, песнички си пеели/2
Тралалали нека да вали/2
От дъждеца ах, нас не ни е страх/2

Тази седмица ще се занимаваме с едни много симпатични и обичани от всички насекоми. А именно калинките.
Ето какво подготвиха за вас тази седмица:

Мама Ивелина

Много обичаме калинките. Много сложно е на дъщеря ми да казва "калинка" все още, но това не й пречи да ги разпознава. Много им се радва. За вас направихме една много лесна калинка. Йони сама рисува точките а мама я сгъна и изряза с ножицата.

Мама Магдалена


Веда обича диня. А динята направо си плаче да бъде превърната в калинка. Затова започнахме калинчовата седмица с едно забавно хапване.


След това се отдадохме на точките.
Едното ни занимание с точки беше следото – изрязах от червена хартия три овала, драснах две черни черти и направих очички и Веда веднага ги разпозна – калинки! Номерирах калинките и тя трябваше да им нарисува каквото им липсва – точките. Това е ужасно трудно за нея, но тя се постара много.

За другото занимание с точки първо направихме калинките от отпечатъци на ръчички, оцветени с червена боя. После аз им направих глави с черна и оставих на Веда черна боя в капачката, където тя трябваше да топи пръстче и да поставя точки.

Учихме и цифрите с листа. Написах цифрите от 1 до 5 на листа, изрязани от зелена хартия и малката калинка трябваше да ходи по листата, докато стигне до цветето, след това да вземе вятърната въртележка-калинка и да се върне по същия път, като (по възможност) назовава цифрите.


Мама Вероника






"За голям наш късмет намерихме дърво пълно с калинки, а най-хубавото беше, че можехме реално да проследим жизнения цикъл на калинката. Обедихме и дядо, че буболечките не са вредители, а ларви на калинката, да си призная и аз отскоро научих и различните форми на тази сладка и обичана буболечка.
Аз показвах на телефона снимка и заедно търсихме, яйца, ларви, какавиди и зряла калинка. Беше ни много интересно, Ежко беше много впечатлен, че калинката може да лети.
Сортиране по големина, тук ударих на греда, беше толкова развълнуван от калинките, започна да ги вади и да си измисля разни сценарии, игра си с тях дълго, но по негов си начин.
Другото ни занимание е магнитна игра. Залепих тази калинка на магнитна дъска, на топчетата  има магнити. Целта е да ги слага на белите точки. Това за него е много лесно, затова и рядко се занимава с този материал.
Темата е прекрасна, да видим и вашите идеи..."


Няма коментари:

Публикуване на коментар